Ökológiai szemléletű nyúltenyésztés és bionyúlhús előállítás
Abstract
Az egészséges életmódra való törekvés, a termékek nyomon követhetőségének és a fenntartható gazdálkodás igénye, mint a modern kor egyre növekvő elvárásai létjogosultságot adnak az ökológiai gazdálkodásnak, az ökológiai állattartásnak. Az ökológiai állattenyésztés adta termékek a szigorú ellenőrzésnek és minősítési rendszereknek köszönhetően méltán lehetnek a modern egészséges táplálkozás alapelemei. Az ökológiai nyúltenyésztés fellendülésének jelentős szerepe lehetne a háztáji gazdaságok újraélesztésében, a vidékfejlesztésben, valamint a kereset kiegészítésben. Ennek eredményeképpen nem csak állataink jóléte, de a velük foglalkozó emberek életszínvonala is nőne. Az ökológiai állattenyésztésnek nagy szerepe van a vidék képének formálásában és őshonos fajtáink megőrzésében. Az ökológiai nyúltenyésztés lehetőséget ad egyetlen őshonos magyar nyúlfajtánk, a magyar óriás megmentésére, hungarikumként való megőrzésére. Bár a nyúltenyésztéssel kapcsolatos kutatások és a tenyésztők saját tapasztalatai arra hívják fel a figyelmünket, hogy az ökológiai nyúltartás feltételrendszere még átdolgozásra szorul, azzal azonban mindenki egyet ért, hogy a természetszerű nyúltartásban vannak lehetőségek, legfőképpen kisüzemi szinten. A vágóhidak részéről nagy a kereslet a bionyúl iránt, mely azt mutatja, hogy külföldön már van piaca ennek a terméknek, ezért mindenképpen érdemes vele foglalkozni.