• English
    • magyar
  • magyar 
    • English
    • magyar
  • Belépés
Dokumentum megnyitása 
  •   HuVetA kezdőlap
  • Állatorvostudományi Egyetem / University of Veterinary Medicine Budapest
  • Theses
  • National Food Chain Safety Office
  • Dokumentum megnyitása
  •   HuVetA kezdőlap
  • Állatorvostudományi Egyetem / University of Veterinary Medicine Budapest
  • Theses
  • National Food Chain Safety Office
  • Dokumentum megnyitása
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Corynebacterinae alrendbe tartozó tőgygyulladás-kórokozó baktériumok diagnosztikai vizsgálatai

Thumbnail
Megtekintés/Megnyitás
ValkóAnnaThesis.pdf (1.045Mb)
Dátum
2014
Szerző
Valkó, Anna
Metaadat
Részletes rekord
Absztrakt
Tejelő tehenészetek esetében a legmagasabb prevalenciájú és a legnagyobb gazdasági jelentőségű megbetegedés a tőgygyulladás, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Az ismert kórokozók visszaszorításával egyre inkább előtérbe kerülnek a kevésbé vizsgált környezeti patogének, melyek közé sorolhatóak a Corynebacterinae alrendbe tartozó Mycobacterium, Corynebacterium, Rhodococcus, Nocardia és Dietzia nemzetség képviselői, valamint saját vizsgálataink alapján a Gordonia nemzetségbe tartozó Gordonia paraffinivorans is, melynek tőgygyulladásban megnyilvánuló szerepének leírására a szakirodalom alapján még nem került sor. Tanulmányunk célja az volt, hogy egy olyan diagnosztikai eljárást dolgozzunk ki, amely segítségével ezek a különleges kórokozók is azonosíthatóvá válnak egy rutin laboratórium számára. A 2006 óta gyűjtött tejmintákat Columbia táptalajon szélesztettük, 37ºC-on illetve szobahőmérsékleten kétszer 48 óráig inkubáltuk, majd a kinőtt telepeken morfológiai vizsgálatot, Gram és Ziehl-Neelsen szerinti festést, kataláz, oxidáz és indol próbákat végeztünk el. Egy telep Columbia vagy Middlebrook táptalajra oltásával színtenyészetet készítettünk, amelyből ureáz és nitrát próbákat teszteltünk. 52 törzset vizsgáltunk meg a Biolog™ Microlog M rendszerrel, 62 törzset pedig multiplex polimeráz láncreakció és szekvenálás segítségével határoztunk meg.
URI
http://hdl.handle.net/10832/1350
Gyűjtemények
  • National Food Chain Safety Office

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV
 

 

Böngészés

A teljes HuVetÁ-banKategóriák és gyűjteményekA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavakEbben a gyűjteménybenA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavak

Az én HuVetÁm

Belépés

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV