dc.description.abstract | A világ vezető humán hasmenéses bakteriális betegsége jelenleg a campylobacteriosis.
A fertőzés elsődleges forrása a baromfiban és termékeiben található, nagy prevalenciával
rendelkező Campylobacter-fajoknak köszönhető. A Salmonella esetében bevezetett ellenőrző
és monitoring intézkedések egyértelműen azt mutatják, hogy a sikeres program bevezetése
csökkenti a csirkék és termékeik fertőzöttségét és közvetett módon kevesebb humán klinikai
megbetegedéssel számolhatunk. A kísérletek készültekor még nem volt hatályban a
Campylobacter-fajokra irányuló védekezési program. A szigorú technológiai higiéniai
kritériumok bevezetését 2018. január 1-jétől tekintjük hatályosnak.
Kísérletünk során átfogó képet szerettünk volna kapni a csirkék Campylobacterfertőzöttségének
mértékéről az élelmiszerláncban. Élő állatok és nyers hústermékek
mintázására került sor az élelmiszerlánc egyes állomásaiban, a tartástól a vágásig, illetve a
szállítástól az értékesítésig. | en_US |