Show simple item record

dc.contributor.authorDudás, Dénes Máté
dc.date.accessioned2018-04-05T14:37:12Z
dc.date.available2018-04-05T14:37:12Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/1917
dc.description.abstractA CYP450 enzimek jelentős szerepet játszanak a szervezetbe kerülő xenobiotikumok metabolizmusában, így a gyógyszerek farmakokinetikájában is, ezért állatorvosi szempontból nagy jelentőséggel bír ezen enzimek ismerete. A kutatásunk célja egyrészt annak felderítése, hogy a takarmányból keletkező endogén butirát, hogyan befolyásolja az egyes CYP enzimek aktivitását a májban és a vékonybélben. Másrészt kíváncsiak voltunk arra is, hogy az életkor előrehaladtával, hogyan változik az egyes CYP enzimek aktivitása a vizsgált szövetekben. A kísérletben 60 db szexált állományból származó ROSS 308-as típusú brojler csirke kakas vett részt. Az állatok ad libitum takarmányozása kukorica illetve búza alapú takarmánnyal két külön csoportba osztva történt. Csoportonként 10-10 állatot öltünk le mintavételezés céljából az első, a harmadik és a hatodik héten. A májból szövetmintát, a duodenumból, az ileumból és a caecumból nyálkahártya kaparékot vettük. A mintákat homogenizáltuk, majd izoláláló centrifugálással elkülönítettük az S9 frakciót. Egy bicinchoninsavon (BCA) alapuló kolorimetrikus módszerrel meghatároztuk a S9 frakció fehérjekoncentrációját. Majd ennek ismeretében a P450-Glo™ tesztet alkalmazva lumineszcens módszerrel meghatároztuk a vizsgált szövetek CYP1A2 enzimaktivitását.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleA kukorica és búza alapú takarmány hatása különböző korú broiler csirkék májbeli és enterális CYP450 enzimeinek aktivitásáraen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record