dc.description.abstract | A kecsketej és a kecsketejből készült termékek kétséget kizáróan egyre népszerűbbek, az ország kecskeállománya és kecsketej termelése folyamatosan nő, mindez jellemzően kistermelői tevékenységen belül. Amennyiben kecsketejet vagy tejterméket vásárolunk, mindenképpen bejelentett kistermelőtől tegyük, mivel csak így várható el a termék mikrobiológiai követelményeknek való megfelelése. A kistermelői tevékenységet jogszabály határozza meg, ehhez hozzá tartoznak a termékekkel szemben támasztott higiéniai követelmények is.
Az egykori SZIE Állatorvostudományi Kar Élelmiszerhigiéniai Tanszékének és a Corvinus Egyetem Fizikai- és Automatizálási Tanszékének munkatársai által fejlesztett és szabadalmaztatott redox-potenciál mérésen alapuló gyors mikrobiológiai vizsgálati módszert RT-PCR vizsgálatokkal kombinálva alkalmaztuk vizsgálatainkban. Felmérő vizsgálataink a kecsketej és tejtermékek Listeria monocytogenes, Salmonellák és Escherichia coli baktériumokkal való szennyezettségét próbálták felderíteni. A nyerstej esetében a mikrobiológiai vizsgálatok összes csíra szám meghatározással egészültek ki. | en_US |