Show simple item record

dc.contributor.authorBendő, Blanka Anikó
dc.date.accessioned2020-01-24T20:13:34Z
dc.date.available2020-01-24T20:13:34Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/2251
dc.description.abstractA tőgygyulladás világszerte jelentős veszteségeket okoz a tejiparban, nem csak a tejmennyiség csökkenése, hanem a megtermelt tej minőségének romlása miatt is. A tejben található egyes baktériumok meggyorsítják a tej romlását, befolyásolják a készülő tejtermék ízét, állagát, egyéb organoleptikus tulajdonságait és eltarthatóságát. A kutatás célja a magyar árutejben előforduló tőgypatogén kórokozók kimutatása volt. A mintavétel kevert mintából, tanktejből történt az ország több pontján található tehéntelepekről. A vizsgálat során a poolozásnak köszönhetően a magyarországi telepek jelentős részét, szinte minden tejtermelő telepet sikerült lefedni. A vizsgált kórokozók listáját a Streptococcus uberis, S. agalactiae, S. dysgalactiae, Staphylococcus aureus, Staph. epidermidis, Staph. hyicus, Staph. chromogenes, Staph. simulans, Staph. warneri, Staph. xylosus, Staph. sciuri, Corynebacterium bovis, Prototheca zopfii, Escherichia coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa alkotja.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleTehéntejek mikroorganizmus profilvizsgálata, különös tekintettel egyes tőgypatogén mikroorganizmusokraen_US
dc.title.alternativeExamination on microorganism profile of cows bulk milk with a focus on mastitis pathogensen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record