A fácántápok fehérjetartalma csökkenthetőségének vizsgálata
Absztrakt
A hazai fácánállomány fenntartásában nagy szerepe van az évente kibocsátott madarak számának és minőségének, melyet nagymértékben befolyásol az intenzív fácántartó telepek tenyésztési, tartási és takarmányozási technológiája. Az intenzív fácántenyésztés gazdaságosabbá tétele érdekében fontos cél az etetett fácántápok összetételének és mennyiségének optimalizálása. A nagy fehérjetartalmú tápok magas ára ugyanis arra ösztönzi a fácántartókat, hogy minél hamarabb áttérhessenek a magkeverékek alkalmazására. A fehérjeszint kockázatmentes mérséklésének egyik lehetséges útja olyan takarmány-kiegészítők alkalmazása, melyeknek fehérje-megtakarító hatást tulajdonítanak. Ezekkel kapcsolatban azonban meglehetősen kevés valóban független vizsgálat eredménye áll rendelkezésre. Általában az történik ugyanis, hogy a termék gyártója rendeli meg és fizeti a kísérletet. Jelen vizsgálatunk eltér ettől a gyakorlattól. A terméket (Probiodor) mi választottuk ki, az elvégzett kísérletért nem kaptunk pénzt a gyártótól, mindössze a vizsgálati mintát bocsátotta rendelkezésünkre. E független kísérletben azt vizsgáltuk, hogy lehetséges-e csökkenteni e fehérjemegtakarító hatásúnak tartott takarmány-kiegészítő alkalmazásával a tápok nyersfehérje-tartalmát. A kísérletet a SZIE Állatorvos-tudományi Kar állattenyésztési, takarmányozástani és laborállat-tudományi intézetében végeztük. Ehhez 210 fácánt használtunk vegyes ivarban. A vizsgálat 8 hétig tartott, melyben 3 csoportot alakítottunk ki. Az 1. csoport (kontroll) az első 3 héten indítótápot (26% nyersfehérje), majd a 4-8. hét között nevelőtápot (21,9% nyersfehérje) fogyasztott. Ehhez képest a nevelés első 3 hetében mind a 2., mind a 3. csoport indítótáp helyett Probiodorral kiegészített nevelőtápot kapott (22% nyersfehérje), ami az indítótáphoz képest mintegy 14,6 relatív %-os csökkenést jelentett. A nevelés 4-8. hetében a 2. és 3. csoportot eltérő módon takarmányoztuk. A 2. csoport továbbra is nevelőtápot kapott Probiodorral kiegészítve, míg a 3. csoport a 4-8. héten a szokásos nevelőtáp helyett az ezt követő időszakra jellemző, ún. kondicionáló tápot (15,8% nyersfehérje) fogyasztotta Probiodorral kiegészítve, ami a nyersfehérjeszint közel 28 relatív %-os csökkentését jelentette a nevelőtáphoz képest. A takarmányt mindhárom csoportnak ad libitum biztosítottuk. Az első 3 héten nem volt szignifikáns különbség az egyes csoportok súlygyarapodásában. Ennek alapján a Probiodor-kiegészítés képes volt ellensúlyozni az indítótáp fehérjeszintjének mintegy 14,6 relatív %-os csökkentését. Az 5. héttől a 2. csoport eredményei folyamatosan felülmúlták a kontrollcsoport értékeit, a 7. és a 8. heteken pedig már szignifikánsan (P<0,05) nagyobb volt a testsúlyuk. Ezzel ellentétes folyamat figyelhető meg a 3. csoportban. Itt az 5., 6. és 7. héten szignifikánsan (P<0,05) kisebb súlyúak voltak az állatok, mint a kontrollcsoport egyedei. A fenti adatok alapján azt lehet megállapítani, hogy a kondicionáló táp nyersfehérje-tartalma túl alacsony a nevelőtápéhoz képest, azaz a 28 relatív %-os csökkenést már nem tudta ellensúlyozni a Probiodor-kiegészítés. Az általunk végzett, szakmailag független vizsgálat alapján a Probiodor 0,2%-os alkalmazása a fácánok indítótápjában lehetővé teszi a nyersfehérje-tartalom mintegy 15%-os csökkentését anélkül, hogy a termelési eredmények változnának. A fácánok nevelőtápjában a nyersfehérjeszint csökkentése nélkül végzett 0,2%-os Probiodor-kiegészítés hatására az állatok testsúlyának szignifikáns növekedésével számolhatunk. Miután egy olyan termékről van szó, mely vizsgálataink szerint valóban rendelkezik fehérje-megtakarító hatással, nagyobb hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy objektív vizsgálatokkal feltárják és szakmailag megalapozott módon ismertessék a Probiodor hatásmechanizmusát. Ez nagyban növelné az iránta kialakuló bizalmat. Investigation for the possible reduction of protein levels in pheasant diets The amount and quality of annually released birds play an important role in the domestic pheasant population. This is highly influenced by the breeding and nutrition method, as well as by the husbandry of the intensive pheasant farms. To be more economical, optimisation of the amount and nutrient content of pheasant diets is essential. The high price of the protein rich diets forces the farmers to switch for feeding of different grains as early as possible. The dietary protein level can also be reduced by the use of supplements having protein spearing effect. But the problem is, that related to these supplements only small number of really independent examinations can be found. Namely, these type of experiments are sponsored in most cases by the producer or the distributor of the product in question. Our experiment differs from that practice. We selected the product (Probiodor) independently, without getting any financial support from any company. The aim of this study was to check, whether the use of that supplement said to have protein spearing effect is really efficient for reducing the protein levels of pheasant diets. The experiment was carried out at the Institute of Animal Breeding, Nutrition, and Laboratory Animal Science, Faculty of Veterinary Science, Szent István University (Hungary). During the 8-week-long trial 210 pheasants were used in mixed sex. The 3 experimental groups were as follows. The group 1 (control) was fed till the 3rd week of age with a starter diet (26% crude protein, CP), followed by the grower diet (21.9% CP) till the 8th week. In groups 2 and 3 instead of the starter diet the grower diet (22% CP) was fed till the 3ed week of age supplemented with 0.2% of Probiodor. This meant by 16.6 relative % less protein related to the starter diet. Between the 4th and 8th weeks the group 2 received the same grower diet supplemented by 0.2% of Probiodor, while the group 3 was fed with the conditional diet (15.8% CP) which is usually used from the 9th week of age only. This conditional diet was supplemented by 0.2% Probiodor. The reduction of the CP level related to the grower diet was 28 relative %. All diets were fed ad libitum. According to the results till the 3rd week of the experiment the body weights of birds did not differ significantly among the groups. It means, that the Probiodor supplementation could compensate the lower (by 16.6 relative % less) dietary protein level. From the 5th week of age the body weights of birds in group 5 were higher than that of the control. In the 7th and 8th weeks the differences were significant (P<0.05). Contrary to that, in group 3 the body weights of birds were significant (P<0.05) lower than in the control group. According to that the Probiodor supplementation could not already compensate the much lower (by 28 relative % less) dietary protein level. It can be concluded, that the dietary Probiodor supplementation (in 0.2%) in the starter diet of pheasants makes possible the reduction of the dietary protein level by approx. 15 relative % without any body weight loss. The 0.2% Probiodor supplementation in grower diet without reduction of the dietary protein level leads to the significant improvement of the body weight. As according to our investigation the Probiodor really has a protein spearing effect, its producers and distributors should make more efforts to let investigate the real biological effect of that product. The clear scientific explanations could enhance the confidence of the potential users.