Méhcsaládok egészségügyi, produkciósbiológiai, és környezetanalitikai vizsgálata dél-magyarországi méhészeti telephelyeken
Abstract
A mézelő méhek jelentős beporzók, és mint ilyenek, a takarmány- és élelmiszeriparban fontos szerepet töltenek be, így védelmük elsődleges feladat. A jellemzően monokultúrás mezőgazdaság, a változó időjárás, a növényvédőszerek alkalmazása, és a patogén mikroorganizmusok csak néhány példa a méheket érő környezeti hatásokra, amik befolyásolhatják az életképességüket, élettartamukat, és termelésüket.
A kutatásomban három telephelyen két-két, a Fulmer Gmbh. tulajdonában álló méhcsalád nosema- és RNS-méhvírus-fertőzöttségét, valamint a méhekre ható környezeti hatások (a külső levegő hőmérséklete, a levegő relatív páratartalma, és harmatpont) összehasonlítását végeztem egy éven keresztül. Ezen túl a pogányi telephely méheinek bélcsatornája metagenetikai vizsgálatnak is alávetettem.