• English
    • magyar
  • magyar 
    • English
    • magyar
  • Belépés
Dokumentum megnyitása 
  •   HuVetA kezdőlap
  • Magyar Állatorvosok Lapja
  • 2018
  • Dokumentum megnyitása
  •   HuVetA kezdőlap
  • Magyar Állatorvosok Lapja
  • 2018
  • Dokumentum megnyitása
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

A porított és nyers kétspórás csiperkegomba (Agaricus bisporus), mint táplálékkiegészítő hatása Lika Pramenka bárányok biokémiai vérértékeire

Megtekintés/Megnyitás
MAL 2018 05 303 (1.428Mb)
Dátum
2018-05
Szerző
Shek Vugrovečki, Ana
Popović, Maja
Belić, Maja
Živković, Mario
Špoljarić, Daniel
Špoljarić, Branimira
Brzica, Hrvoje
Mršić, Gordan
Flegar-Meštrić, Zlata
Mikulec, Željko
Šimpraga, Miljenko
Metaadat
Részletes rekord
Absztrakt
SUMMARY The objective of this study was to examine whether the intake of the dry and raw fruiting bodies of white button mushrooms influence biochemical blood parameters in lambs of the Lika Pramenka sheep breed. This study was performed on 42 clinically healthy, three-month-old lambs (21 females and 21 males), randomly divided into three groups comprised of 14 lambs each (seven males and seven females). The group I was a control, in which lambs were fed on a standard diet. The group II was fed for six weeks on commercial lamb feed supplemented with 1.5% Agaricus bisporuspowder (ABP), and the group III was fed on a commercial lamb feed supplemented with 15% of raw Agaricus bisporus (ABR). Supplementation within both treatment groups significantly reduced blood glucose concentrations (p<0.0001) in both sexes compared to the control and baseline. When the blood glucose level between supplemented groups was compared, there was a statistically significant (p<0.0001)lower level in group ABP than in ABR. Total cholesterol concentrations showed the same trend. Group ABP had a statistically significant (p<0.0001) lower total cho-lesterol concentration compared with the baseline and the control and ABR groups. It was concluded that feed supplemented with Agaricus bisporus mushroom had a lowering effect on the blood glucose and total cholesterol concentrations in lambs.
URI
http://hdl.handle.net/10832/2672
Gyűjtemények
  • 2018

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV
 

 

Böngészés

A teljes HuVetÁ-banKategóriák és gyűjteményekA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavakEbben a gyűjteménybenA megjelenés éve szerintSzerzőkCímekTárgyszavak

Az én HuVetÁm

Belépés

DSpace software copyright © 2002-2016  DuraSpace
Kapcsolat | Küldje el véleményét
Theme by 
Atmire NV