Rövid rekord

dc.contributor.authorRádai, Levente
dc.date.issued2010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/367
dc.description.abstractVizsgálatunk folyamán az elmúlt három év (2007-2009) jártassági vizsgálatainak eredményeit hasonlítottuk össze egymással, illetve az élelmiszerek mikrobiológiai minőség-ellenőrzésében alkalmazott vizsgálati módszerek mérési bizonytalanságát vizsgáltuk. Megvizsgáltuk, és összehasonlítottuk a hatósági- és magánlaboratóriumok vizsgálati jártasságának eredményeit, ezen kívül elvégeztük a hazai mikrobiológiai laboratóriumok mérési bizonytalanságának összehasonlítását a nemzetközi szabványokban megadott értékekkel. A vizsgálati eredményeket értékelve a következő megállapításokra jutottunk: A hazai mikrobiológiai laboratóriumok mérési bizonytalanságát (ismételhetőség Sr, reprodukálhatóság SR) összehasonlítva a nemzetközi szabványokban megadott értékekkel (szabványban megadott, összehasonlítható ismételhetőségi adatok csak Staphylococcusra találhatók), elmondhatjuk, hogy a Staphylococcus jártassági vizsgálatokból számított értékek (0,0534, 0,1715) igen jól illeszkednek a szabványban megadott értékekhez. Hatósági- és magán-laboratóriumok összehasonlításának eredményei alapján kiderült, hogy az általuk végzett vizsgálatok között szignifikáns különbség nincs, a hatósági- és magán-laboratóriumok z értékei között szisztematikus eltérés nem mutatható ki.hu
dc.description.abstractIn our research we compared the results of the interlaboratory proficiency testing rounds of the past three years (2007-2009) and tested the uncertainty of the microbiological test methods used for examining the quality of foodstuffs. We investigated and compared the reliability of the performance of the government-controlled and private laboratories and determined the uncertainty-parameters of the Hungarian testing laboratories in contrast to the values of the international standards. Our findings are as follows: Regarding the uncertainty of the test-methods in Hungarian microbiological laboratories (based on repeatability Sr and reproducibility SR) set against international standards (adequate data could only be found for Staphylococcus) we may conclude that the results for Staphylococcus (Sr=0.0534, SR=0.1715) are satisfactorily close to international requirements. The comparison between the results of government-controlled and private laboratories yielded no significant difference, i.e. there is no consistent variance between the z-scores of government-controlled and private laboratories.en
dc.language.isohuhu
dc.subjectÉlelmiszer-biztonsághu
dc.subjectLaboratóriumhu
dc.subjectMinőségszabályozáshu
dc.subjectEurópai Unióhu
dc.subjectÉlelmiszerjoghu
dc.subjectÉlelmiszerlánchu
dc.subjectMonitorozáshu
dc.subjectMinőségbiztosításhu
dc.subjectReichart Olivér (supervisor)hu
dc.subjectFood safetyen
dc.subjectLaboratoriesen
dc.subjectQuality controlen
dc.subjectEuropean Unionen
dc.subjectFood lawen
dc.subjectFood chainen
dc.subjectMonitoringen
dc.titleLaboratóriumok közötti mikrobiológiai jártassági vizsgálatok összehasonlító értékelésehu
dc.typeThesisen
dc.identifier.accessionnumB-9452


A tételhez tartozó fájlok

Thumbnail

Ez a dokumentum a következő gyűjtemény(ek)hez tartozik:

Rövid rekord