Department of Food Hygiene
Browse by
This is a collection of theses from the Department of Food Hygiene
Recent Submissions
-
A haszonállatok halal vágása, a rituális vágás élelmiszer-biztonsági kérdései, hatása a húsminőségre
(2014)A modern nyugati mellett a második legelterjedtebb vágásmód a világon a muszlim halal vágás. A halal termékek piaca az elmúlt néhány évtizedben páratlan fejlődést tudhat a magáénak, mára az élelmiszer-kereskedelem jelentős ... -
Specific properties of camel milk and milk products
(2014)Since 3500-2800 BC milk from different animals like cow, goat, rein deer, horse buffalo, and camel has been a source of nutrition for men in different part of the world. Three camel spesies belong to the camelus genus; ... -
Potential human health risks associated with consumption of genetically modified agricultural products
(2014)Genetically modified agricultural products have an ever growing presence in the world and many consumers remain unconvinced of its safety. The European Union has taken extensive steps to legally control its use and ... -
Canada's largest beef recall due to E.coli O157:H7
(2014)Canada has a very complex food safety system. It is managed on many different levels involving the Federal, Provincial, Territorial, Local and Regional levels. It also involves the consumer and food processor. When all of ... -
"Escherechia coli, a Foodborne Pathogen, Specific Reference to Verocytotoxigenic E.coli, E.coli O157:H7 and a Review of Several Outbreaks of E.coli"
(2013)This Thesis will refer specifically to E.coli as a foodborne pathogen, the Verocytotoxigenic E.coli, VTEC, O157:H7, the symptoms of clinical disease it can incur and some trends of VTEC infections in the European Union. ... -
E. coli O104:H4 Serotype Outbreak in Germany in 2011
(2013)From the first of May until the 25th of July of 2011 at 10 a.m. 852 cases of HUS, 3469 EHEC cases including 426 asymptomatic EHEC infections were reported to the RKI. 32 HUS patients and 18 persons infected with EHEC ... -
The Implications of the Horse Meat Scandal 2013 from a Predominantly Irish Perspective
(2013)The horse meat scandal emerged as one of the most shocking revelations regarding the agri-food industry in 2013. Initially thought of as just an Irish problem, it soon became clear that the issue was much more widespread ... -
Revised detection methods of Salmonella and Listeria monocytogenes in raw milk and dairy products from sheep/goat milk.
(2013)The aim of this study was to review the existing laws and regulations concerning the detection of Salmonella and Listeria bacterial species in sheep and goat raw milk and dairy products. The products under examination were ... -
Mycotoxin contamination in food- and feedstuffs
(2013-10-28)Mycotoxins are secondary metabolites of various molds of high importance in animal nutrition, food production, veterinary medicine and human health. As mold species, producing mycotoxins, are ubiquitous, mycotoxins are ... -
A trichinella előfordulása, jelentősége és kimutatási módszerei a húsvizsgálat során
(2012)A szakdolgozatomban elsősorban a trichinella által képviselt közegészségügyi és állategészségügyi kockázatokat emeltem ki, valamint a téma aktualitását és jelentőségét is tárgyaltam. Áttekintettem a trichinellával kapcsolatos ... -
Application of redox potential measurement based technique for determination of total count in bottled mineral water
(2012)Mineral water comprises of 44% of the non alcoholicdrinks market in Europe. On average 105 litres of mineral water is consumed each year in Europe per capita. There is a vast number of water borne pathogens that can be ... -
Egy doxiciklin-tartalmú állatgyógyászati készítmény célállat-tolerancia vizsgálata brojlercsirkén
(2010)Kísérletünkben egy doxiciklin-tartalmú készítmény célállat-biztonsági vizsgálatát végeztük el az alkalmazni kívánt állatfajon, brojlercsirkén. Célunk a készítmény biztonsági szélességének vizsgálata volt. A vizsgálatokat ... -
Selective determination of Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei from probiotic yoghurts
(2011)During the experiments I examined different probiotic yoghurt products. The aim of the study was to determine separately the number (titer) of the natural yoghurt flora and the probiotic microflora, found in the products, ... -
Kisrtermelői rendelet: pro és kontra
(2011)A 2004-ben született élelmiszerhigiéniai csomagnak nevezett EK rendeletek adta lehetőségeket kihasználva, Magyarország a 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendeletben szabályozta a kistermelői élelmiszer-termelés, ... -
Redox-potenciál mérésén alapuló gyors mikrobiológiai módszer alkalmazása vadhús vizsgálatára
(2010)A magyarországi vadgasztronómia történelmi múltra tekint vissza, mégis mára a magyar ember ritkán, csak különleges alkalmakkor fogyaszt vadhúst. Ennek legfőbb oka, hogy a vadhús piaci ára túl magas az átlag magyar keresethez ...