Show simple item record

dc.contributor.authorProkoly, Dorottya
dc.date.accessioned2024-02-28T08:43:04Z
dc.date.available2024-02-28T08:43:04Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/3703
dc.description.abstractA modern állattartás továbbra is megoldatlan problémája a penészgombákkal szennyezett takarmányok toxikus hatása az állati szervezetre. Kiemelt jelentőséggel bírnak a Fusarium fajok által termelt deoxinivalenol (DON) és T-2 toxinok. Ezek a mikotoxinok jelentős gazdasági károkat képesek okozni, mivel csökkentik az állat takarmányfelvételét, gátolják a fehérjeszintézis és a sejtosztódás folyamatát, így rontják a hús és egyéb állati termékek termelését. Jellemzőjük, hogy fokozzák a reaktív szabadgyökök felszabadulását, és immunszuppresszív hatásuk révén csökkentik a bélhámsejtek barrier funkcióját a káros anyagokkal szemben.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleFermentált búzacsíra kivonat hatásának vizsgálata fuzárium toxinokkal terhelt bélhámsejtekenen_US
dc.typeThesisen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record