A mikróba szennyezettség kockázata a tárgyak felületén az élelmiszer-nagykereskedelemben
Abstract
Az utóbbi évtizedekben világszerte megnövekedett az élelmiszerektől ered vagy azok közvetítésével terjed megbetegedések száma. A probléma jelentőségét korábban nagyban alábecsülték, és csupán az időnként megjelenő élelmiszer eredet járványos megbetegedések hívták fel a figyelmet a kérdés fontosságára. Szakdolgozatom célja a METRO áruházlánc kérésére az áruház egyes környezeti elemeinek mikrobiológiai szennyezettségének felmérése, és a tapasztalt eredmények alapján levonható következtetések és a szükséges változtatások ismertetése az élelmiszer-biztonsági szempontok fokozottabb érvényesülése érdekében. Vizsgálatainkat 2010. február és május között végeztük. Vizsgálataink kiterjedtek a húspultban dolgozók munkaruházatának, a bevásárlókocsik felületének és a vákuumcsomagolt friss húsok csomagolásának mikrobiológiai állapotának felmérésére, mivel ezek a tárgyak gyakori forrásai lehetnek olyan patogén mikroorganizmusok terjedésének, amelyek komoly mikrobiológiai veszélyt jelentenek a fogyasztók és dolgozók egészségére. A
minták feldolgozását a Szent István Egyetem Járványtani és Mikrobiológiai Tanszékének
laboratóriumában végeztük. A vizsgálat során túlnyomó többségben Gram-pozitív, nem hemolizáló, főként környezeti baktériumokat (nagyrészt a Micrococcus, Staphylococcus, Enterococcus, Streptococcus, Bacillus nemzetségbe tartozó fajokat) izoláltunk a mintákból. Az Enterobacteriaceae család képvisel i és egyéb Gram-negatív baktériumok csak kis számban fordultak el a mintákban.
Fontos leszögezni, hogy a vizsgálataink a METRO cég által megrendelt előzetes és
felmér kutatások voltak, amelyeket a későbbiekben a tapasztalataink alapján módosított és a szennyező flóra tagjainak a faji szintig történ meghatározására irányuló kutatások fognak követni. The number of foodborne illnesses has increased recently all over the world. The significance of the problem was heavily underestimated earlier, and its importance was only realised due to epidemic outbreaks of foodborne origin from time to time. According to the request of the METRO department store, the aim of our research was to determine the extent of contamination of environmental fomites, to describe the results and conclusions, and to make suggestions for the improvement of food safety if necessary. We examined the microbiological contamination of the work wear of butchers before and after washing, the surface of the handle and the inside of shopping carts, and the external packaging of raw meat, as these objects can play a significant role in the spread of pathogen
microorganisms, which can pose potential microbiological danger to both consumers and
employees of the food industry. Our study was carried out during a four-month period of
February and May 2010 at the Department of Microbiology and Infectious Diseases. In our study mainly non hemolytic Gram positive environmental bacteria (mainly species of Micrococcus, Staphylococcus, Enterococcus, Streptococcus, and Bacillus genera) were identified from the samples. Members of the Enterobacteriaceae family and other Gram negative bacteria were detected in only a few cases. Nevertheless it has to be emphasized that our study was performed upon the request of the METRO company, and accordingly it was a preliminary survey. Later it will be followed by other investigations modified by our experiences and aiming to determine the contaminating bacterial flora on the level of species.