Magyarország nagylétszámú baromfitelepeinek járványvédelmi helyzete a Nébih Országos Járványvédelmi Központ és a Baromfi Termék Tanács Járványvédelmi Auditáló Rendszer adatai alapján a 2021–2022-es időszakban
Megtekintés/ Megnyitás
Dátum
2024-12Szerző
Farkas, Máté
Könyves, László
Csorba, Szilveszter
Farkas, Zsuzsa
Józwiák, Ákos
Süth, Miklós
Kovács, László
DOI link
10.56385/magyallorv.2024.12.723-742Metaadat
Részletes rekordAbsztrakt
ÖSSZEFOGLALÁS
A kutatásukban a szerzők a magyarországi baromfiállományok járványvédelmi helyzetének felmérését és kiértékelését végezték, a Baromfi Termék Tanács és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatbázisainak felhasználásával. A 2021–2022-es időszakot felölelő vizsgálat során a járványvédelmi önaudit pontszá- mokat elemezték, ill. hasonlították össze a magas patogenitású madárinfluenza-
járványkitörések adataival. Az eredményeik alapján a járványvédelmi pontszámok átlagosan csökkentek 2022-ben 2021-hez képest, különösen bizonyos régiókban és baromfifajok esetében. Összefüggést is találtak a járványvédelmi pontszámok és a járványkitörések között, amely alapján a kitörésekben mindkét évben érintett telepek szignifikánsan nagyobb pontszámot értek el, mint csak az egyik évben vagy nem érintett telepek.
SUMMARY
Background: Recurrent avian influenza outbreaks and its rising incidence in mammals underscore the need for improved biosecurity on poultry farms to prevent the disease.
Objectives: This study evaluates the biosecurity status of Hungarian poultry farms, focusing on national trends, regional differences, and correlation with avian influenza outbreaks.
Materials and Methods: Data from the Biosecurity Audit System of the Hunga- rian Poultry Product Board and the National Food Chain Safety Office for 2021-2022 were analyzed. Self-audit scores and outbreak data were statistically examined. Results and Discussion: Regional differences in biosecurity scores were found, with northern and northwestern regions generally scoring higher than southern areas. Scores also varied significantly by poultry species. A decline in scores from 2021 to 2022 was observed, with company-owned farms consistently outperfor- ming individually managed ones. Farms with outbreaks in both years had higher biosecurity scores than those affected in only one or not at all.
These findings emphasize the importance of ongoing biosecurity improvements and regular monitoring to reduce disease risk and enhance poultry health.