Rövid rekord

dc.contributor.authorLehel, József
dc.contributor.authorPleva, Dániel
dc.contributor.authorZiszisz, Árisz
dc.contributor.authorHoitsy, Márton
dc.contributor.authorPapp, Antal
dc.contributor.authorNógrádi, Anna Linda
dc.contributor.authorGál, János
dc.date.accessioned2025-06-03T12:05:24Z
dc.date.available2025-06-03T12:05:24Z
dc.date.issued2025-06
dc.identifier.citationMagyar Állatorvosok Lapja 147(6), 337-345. (2025)en_US
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10832/4455
dc.description.abstractÖSSZEFOGLALÁS A szerzők irodalmi adatok alapján ismertetik a szőlő és/vagy mazsola elfogyasztását követően jelentkező mérgezéseket, amelyeket elsősorban kutyáknál észleltek, de esetenként macskákban és vadászgörényekben is megfigyeltek, bár, az utóbbi fajoknál nem áll rendelkezésre dokumentált adat. Alapvetően valamennyi szőlőt és mazsolát tartalmazó élelmiszer (pl. müzli, granola keverék, mazsolát tartalmazó pékáruk, diákcsemege) potenciális mérgezési forrás. Ezekben az élelmiszerekben a mérgezést előidéző fő komponens a borkősav. Állatfaji érzékenység révén, kutyákban, a vesékben bizonyos szerves sav transzporterek hiánya miatt, a borkősav hatására életet veszélyeztető súlyos vesekárosodás alakulhat ki. A differenciáldiagnózis során a borkősav mellett kóroki tényezőként gondolni kell egyéb vegyületekre, mint: etilénglikol, mikotoxinok, nehézfémek, peszticidek, túlzott mértékű D-vitaminfelvétel, csersav (tannin) intolerancia. A gyógykezelés alapvetően tüneti; speciális antidotum nem áll rendelkezésre. SUMMARY Background: The different grape species or raisins and other fruits containing tartaric acid can induce kidney failure, particularly in dogs, but occasionally in other animal species such as cats and ferrets. However, documented or published data are not available in the latter animal species. Objectives: The review article summarise the potential sources of the toxic component and its mechanism of action, toxicity, clinical signs, pathological and histopathological changes, and the possible treatment principles. Materials and Methods: Evaluationg and summarising the scientific literatures. Basically, all foods containing grapes and raisins (e.g. muesli, granola mix, baked goods with raisins, student treats) are a potential source of poisoning. Based on literature data, tartaric acid is the main component causing poisoning in these foods/nutrients. Results and Discussion: Basically, there is no scientific data on the exact toxic dose. The exact mechanism of action of poisoning is unknown. The most sensitive dog species are Labrador retriever, Golden retriever, Hungarian vizsla, Yorkshire terrier, Bull terrier, Dachshund, French bulldog, Border collie, Norwegian elkhound, German and Australian shepherd, German short-haired pointer, American pit bull terrier, Basenji, Shit-tzu, and mixed breeds. Significant difference in age and sex was not found between surviving and dead individuals. It is supposed, that due to animal species sensitivity, in dogs, because of the lack of some organic acid transporters in the kidneys, tartaric acid can cause severe, life-threatening kidney failure and damage. Furthermore, tartaric acid can induce gastrointestinal and nervous symptoms, as well as changes in haematological and clinical-chemical parameters. During the differential diagnosis of "poisoning", beside the tartaric acid, the following chemical compounds should be considered as pathogenic factors: ethylene glycol, mycotoxins, heavy metals, pesticides, excessive vitamin D intake, tannic acid (tannin) intolerance. Medical treatment is basically symptomatic; no specific antidote is available.en_US
dc.language.isohuen_US
dc.titleSzőlő- és mazsolamérgezés kutyákban : Irodalmi összefoglalóen_US
dc.title.alternativeGrape and raisin poisoning in dogs : Literature reviewen_US
dc.typeArticleen_US
dc.identifier.doi10.56385/magyallorv.2025.6.337-345


A tételhez tartozó fájlok

Thumbnail

Ez a dokumentum a következő gyűjtemény(ek)hez tartozik:

Rövid rekord