dc.description.abstract | ÖSSZEFOGLALÁS
A szerzők irodalmi összefoglalójukban bemutatják a rovarok emberi táplálkozásban betöltött szerepét, valamint az élelmiszeriparban történő felhasználásuk
fejlődését. Az emberiség már a történelem kezdetén is fogyasztott rovarokat,
és a világon ma is több mint 2000 ehető rovarfaj ismert. Az élelmiszer-kereslet
növekedésével a rovarok alternatív táplálékforrást biztosíthatnak, nagy fehérje-,
zsír-, vitamin- és ásványianyag-tartalmuk révén. Ipari termelésük kisebb erőforrásigénnyel jár, hozzájárulva az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A fenntartható-
ság érdekében további kutatás szükséges a melléktermékek hasznosítására és a
körkörös gazdasági modell alkalmazására.
SUMMARY
This paper presents the tradition of insect eating and its rationale on Earth. The
development and status of the insect-based food industry is described. Insects
have been eaten by mankind since the beginning of history as an easily accessible,
nutrient-rich source of protein, and there are still over 2,000 species of edible
insects known to be useful in human nutrition. The orders Coleoptera, Lepidoptera and Orthoptera are the most commonly consumed genera. With population
growth and increasing demand for food, edible insects may provide an alternative
food source. Edible insects have excellent nutritional value, being high in protein,
fat, vitamins and minerals. However, there are cultural and psychological barriers
to the adaptation of insect consumption. The article highlights the challenges
for the insect-based food industry, such as food safety, consumer attitudes and
infrastructure development. Their use in feed can increase the nutritional value
of animal protein sources. Insects are easy and quick to breed. They can be
grown quickly and cost-effectively due to their short life cycle and low-energy
feed requirements. Insect production under industrial conditions requires fewer
resources and can contribute to climate change mitigation. Insect farming promises to be more environmentally sustainable and efficient than conventional
animal husbandry. Further research is needed on the utilisation of by-products
and the application of the circular economy model for the sustainable development of insect-based food. | en_US |