A trichinella előfordulása, jelentősége és kimutatási módszerei a húsvizsgálat során
Abstract
A szakdolgozatomban elsősorban a trichinella által képviselt közegészségügyi és állategészségügyi kockázatokat emeltem ki, valamint a téma aktualitását és jelentőségét is tárgyaltam.
Áttekintettem a trichinellával kapcsolatos főbb információkat, melyek fontosak lehetnek a parazita elleni védekezésben és a vele kapcsolatos élelmiszerbiztonsági kérdések megítélésében. Tárgyaltam a trichinella jelentőségét, a megjelenésének történetét, a fajok biológiai tulajdonságait, melyek nagymértékben meghatározzák a parazita földrajzi elterjedését, a gazdaspektrumukat, mely alapján kiderül, mely állatok jelenthetnek fertőzési forrást az emberre és a gazdasági haszonállatokra nézve. Ezen ismeretekkel ugyanis szoros kapcsolatban állnak az érvényben levő trichinella vizsgálati jogszabályok.
A közegészségügyi jelentőségét vizsgálva leírtam az általa okozott betegség kórfejlődését és lefolyását, valamint a gyógykezelési lehetőségeket. Kerestem az összefüggést a humán fertőződési források, illetve a trichinella sylvaticus és synanthropicus ciklusai között. Továbbá a háziállatok fertőződési lehetőségei kapcsán megemlítettem az élelmiszer-higiéniai aggályokat. Hangsúlyoztam ennek kapcsán az élelmiszerbiztonságot garantáló trichinella vizsgálati módszerek fontosságát, részleteztem a kapcsolatos szabályozásokat. A vizsgálatokból kiderült, hogy attól, hogy a parazita már évtizedek óta nem fordult elő a hazai sertésvágóhidakon, még valós veszélyt jelenthet a vadállomány általi fertőződés. Ezért olyan fontos a hatályos jogszabályok általi vizsgálatok elvégzése mind a mai napig.
Felvázoltam az európai, a magyarországi és ezen belül is a Csongrád megyei állapotokat a trichinella előfordulását és az ellene való intézkedéseket illetően. Ennek alapjául szolgáltak a szegedi Pick vágóhíd trichinella vizsgálati adatai és a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság adatai. A vizsgálatokból kiderül, hogy a hazai sertésvágóhidakon, így a Picknél is már közel 30 éve nem találtak trichinellára pozitív mintát. Azonban a folyamatos vizsgálatok szükségesek ezen állapot fenntartására, ugyanis a szomszédos országokban levő endémiás területekről a vadállomány behurcolhatja a fertőzést a kisebb gazdaságokba és a háztáji sertések körébe.
A trichinellosis figyelemmel kísérése és nyomonkövetése az előbb összefoglaltak tükrében fontos feladat mind a mai napig Magyarország, valamint az Európai Unió viszonylatában is. In my thesis I enhanced the public and animal health risks of trichinella and discussed the actuality of this topic.
I reviewed the main informations about the trichinella, which could be important for the protection against this parasite and for the connected food safety matters. I discussed the importance, the first appearance and the biological features of trichinella species. These latter attributions determine the geographical spread and the host spectrum of this parasite in a great extent. According to this, it turns up, which animal species are the infection sources of the humans and domestic animals. It correlates highly with the trichinella examining laws.
In point of the public health I described the pathogenesis, the proceedings and the therapy of the disease. I searched the relation between the human infection sources and the sylvatic and synanthropic cycle of trichinella. I described the food hygiene matters in point of the infection possibilities of the domestic animals. I underlined the importance of trichinella examining methods, which guarantee the food safety. From the discussion, it turns out, that even if we didn’t find a positive sample at our slaughterhouses over 30 years, it is an actual threat, that the wild animal population can infect the domestic animals. For this reason it is very important to accomplish the laws of the trichinella examining, even today.
I discussed the Europian, Hungarian and Csongrád county’s status according to the trichinella’s incidence and the arrangements against it. It underlies on the data from the slaughterhouse of Pick Szeged and the Bureau of the Csongrád County’s Foodchain Safety and Animal Health Department. From this data it is clear, that they didn’t find a trichinella-positive sample over 30 years. However the continous examinations are necessary to keep that status, because the wild animals of the neighbouring countries are potential infection sources for our farms.
In point of all of the above, it is important to keep on tracking the trichinellosis nowadays, in the European Union and Hungary as well.