A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány)
Abstract
A vizsgálat célja volt gyakorlati körülmények között vizsgálni a nagy tejtermelésű
tehenek bendőfermentációjának, a bendő illózsírsav-koncentrációnak kapcsolatát illetve az
ecetsav: propionsav aránynak, valamint a bendőfolyadék pH-jának a tej zsírtartalmára
gyakorolt hatását. Eredményeink bizonyították, hogy az alacsony tejzsírtartalomhoz
szignifikánsan társul a bendőfolyadék csökkent pH értéke.
Összegzésként elmondható, hogy a bendőbeli mikrobiális folyamatok játsszák a fő
szerepet az alacsony tejzsír szindróma kialakulásában.
A megfelelő szálas: abrak arány és a megfelelő mennyiségű bendőpuffer biztosításával,
a mikrobiák megváltozott takarmányhoz való adaptálódásával, valamint a takarmány
rendszeres vizsgálatával az alacsony bendő pH és az ezzel járó tejzsírcsökkenés elkerülhető.