A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány)
dc.contributor.author | Kovács, Judit | |
dc.date.accessioned | 2014-09-17T13:36:52Z | |
dc.date.available | 2014-09-17T13:36:52Z | |
dc.date.issued | 2014 | |
dc.identifier.other | B-10711 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/10832/1150 | |
dc.description.abstract | A vizsgálat célja volt gyakorlati körülmények között vizsgálni a nagy tejtermelésű tehenek bendőfermentációjának, a bendő illózsírsav-koncentrációnak kapcsolatát illetve az ecetsav: propionsav aránynak, valamint a bendőfolyadék pH-jának a tej zsírtartalmára gyakorolt hatását. Eredményeink bizonyították, hogy az alacsony tejzsírtartalomhoz szignifikánsan társul a bendőfolyadék csökkent pH értéke. Összegzésként elmondható, hogy a bendőbeli mikrobiális folyamatok játsszák a fő szerepet az alacsony tejzsír szindróma kialakulásában. A megfelelő szálas: abrak arány és a megfelelő mennyiségű bendőpuffer biztosításával, a mikrobiák megváltozott takarmányhoz való adaptálódásával, valamint a takarmány rendszeres vizsgálatával az alacsony bendő pH és az ezzel járó tejzsírcsökkenés elkerülhető. | en |
dc.language.iso | hu | en |
dc.subject | szarvasmarhatenyésztés | en |
dc.subject | cattle breeding | en |
dc.subject | takarmányozás | en |
dc.subject | feeding | en |
dc.subject | bendő | en |
dc.subject | rumen | en |
dc.subject | fermentáció | en |
dc.subject | fermentation | en |
dc.subject | bendő-anyagcsere | en |
dc.subject | rumen metabolism | en |
dc.subject | tej | en |
dc.subject | milk | en |
dc.subject | tejtermelés | en |
dc.subject | milk production | en |
dc.subject | tejösszetétel | en |
dc.subject | milk composition | en |
dc.title | A bendőfermentáció és a tejzsír-koncentráció összefüggésének vizsgálata a gyakorlatban : (Esettanulmány) | en |
dc.title.alternative | Examination of Relation of Milk Fat Concentration and Rumen Fermentation under Field Condition : (Case study) | en |
dc.type | Thesis | en |