Kisrtermelői rendelet: pro és kontra
Abstract
A 2004-ben született élelmiszerhigiéniai csomagnak nevezett EK rendeletek adta lehetőségeket kihasználva, Magyarország a 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendeletben szabályozta a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és –értékesítés feltételeit. A kezdeti tapasztalatok alapján több civil szervezet kezdeményezésére módosító javaslat csomag született. A tapasztalt problémák megoldásában a Minisztérium is partner volt, a módosításokat a kistermelői tevékenység könnyítése céljából kidolgozták, s az 52/2010. (IV.30.) FVM rendeletben újrafogalmazták. Az ebben található kisebb hibákat az új kormány a 4/2010. (VII.5.) VM rendeletben javította ki, több pontját módosította, tovább könnyítve a kistermelők lehetőségeit. Jász-Nagykun-Szolnok megye Pest és Bács-Kiskun megyék után a legtöbb regisztrált kistermelővel rendelkezik. Az engedélyezés, nyilvántartás és ellenőrzés rendszere jól kidolgozott, a belső ellenőrzés alapján is jól működik. Helyszíni szemléken való részvételem során mind a termékcsoportok, mind a regisztrált termelők több rétegét és típusát ismerhettem meg, a rendelet hatásait jegyezhettem fel. Összességében a kistermelői rendeletek vidéki gazdaságra és életre gyakorolt hatása egyértelműen pozitív, megélhetési forrást biztosít az ezzel foglalkozó rétegnek. Ugyanakkor a hirtelen és nem eléggé átgondolt változtatások rengeteg élelmiszerbiztonsági veszélyt rejtenek magukban. Ezen veszélyek felmérése és kiküszöbölésének kényszerítése továbbra is az Állategészségügyi Igazgatóság feladata, mégsem e szakemberek véleménye a legfontosabb a rendeletek kialakítása során. Hungary regulated the conditions of small-scale food production and marketing in the 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICsSzEM joint decree accounting to the food hygiene package of EC regulations in 2004. Evaluating the early experiences, several non-governmental organizations made a joint amendment package. The Ministry was also familiar with the problems and made a commitment to deal with them. The changes in favour of the small-scale food production activity were made in the 52/2010. (IV. 30.) FVM decree. Then, small but important changes were made in the 4/2010. (VII.5.) VM decree. The third highest number of registrated small-scale producers is in Jász-Nagykun-Szolnok County just after Pest and Bács-Kiskun Counties. The system of authorization, registration and control is well built-up and works properly. Different types of products and different conditions and ways of life of producers became familiar to me after several site-visits. The social and economic impacts of the decrees of small-scale production on the countryside are clearly positive. This possibility gives the source of living for many people. However, the sudden changes that are not very overthought carry risk in many aspects on food safety. Although the assessment and the forcing of elimination of these risks are the tasks of the Animal Health Directorate, the opinion of these experts are not considered appropriately when creating these decrees.