A szarvasmarha kolosztrum humán felhasználási lehetőségei
Absztrakt
A szarvasmarha kolosztrum emberek által történő fogyasztása nem új keletű dolog,
de az utóbbi néhány évtizedben sok kutatás jelent meg a kolosztrum használatának
tudományos megközelítésű, statisztikai alapú vizsgálatairól. Ezen összefoglaló bemutatja a
szarvasmarha kolosztrum különböző összetevőit, a kolosztrum termékek gyártásának egyes
részleteit, amelyek hatással lehetnek annak biológiai aktivitásra is, valamint bemutatja a
szarvasmarha kolosztrum különböző emberi felhasználási lehetőségeit, első sorban az in
vivo, embereken elvégzett vizsgálatokra összpontosítva. Ide tartoznak a különböző
gasztrointesztinális kórképek, a fizikai teljesítmény fokozásához és sporthoz kapcsolódó
felhasználások, illetve különféle egyéb vizsgált felhasználási lehetőségek. Meg kell
azonban említeni, hogy a hatásmechanizmusok ismeretének gyakori hiányában, és a
változatos befolyásoló tényezők következtében kihívást jelent a vizsgálatok értékelése és
egymással való összehasonlítása.