A nyers tej rezisztómvizsgálata
Abstract
A kórokozó baktériumok fokozódó antimikrobiális rezisztenciája (AMR) napjainkban
egyre nagyobb köz-, és állategészségügyi jelentőséggel bíró probléma. A multirezisztens
baktériumok minden évben több és több életveszélyes fertőzést, illetve halálesetet okoznak,
miközben a megbízható hatékonyságú antibiotikumok köre egyre szűkül.
A jelenség tendenciájáért az ember-, illetve állatgyógyászatban felhasznált
antibiotikumok, mint szelektáló tényezők egyértelműen felelőssé tehetők, a baktériumoknak
azonban további faktorokra is szükségük van a rezisztencia kialakításához. Az antimikrobiális
rezisztenciagének (ARG-k) maguk olyan „nyersanyagok”, melyeket a különböző baktérium
populációk tagjai a legtöbb esetben egymástól vesznek át horizontális géntranszfer folyamatok
(HGT) során.