Browsing Department of Food Hygiene by Title
Now showing items 1-20 of 32
-
Application of redox potential measurement based technique for determination of total count in bottled mineral water
(2012)Mineral water comprises of 44% of the non alcoholicdrinks market in Europe. On average 105 litres of mineral water is consumed each year in Europe per capita. There is a vast number of water borne pathogens that can be ... -
Application of the redox potential measurement-based technique for the detection of Salmonella in raw milk and milk products
(2011)Salmonellosis, considered as an important human zoonotic infection caused by several serovars of Salmonella subspecies enteritis, is widely distributed in humans and animals and has been isolated from nearly all animal ... -
A besugárzásos élelmiszertartósítás szabályozása az EU-ban és az USA-ban
(2010)Food irradiation is a treatment of food by controlled amounts of ionizing radiation for a specific time to achieve certain desirable objectives. The process cannot increase the normal radioactivity level of the food, ... -
Bifidobaktériumok kimutatására szolgáló gyors módszer alkalmazása activia joghurt eltarthatóságának vizsgálatára
(2010)A Danone Activia probiotikus joghurt-készítményekben található Bifidobaktériumok kimutatására alkalmazott gyors, egyszerű és reprodukálható módszer alkalmazását tűztük ki célul, illetve ugyanezzel a módszerrel vizsgáltuk ... -
Canada's largest beef recall due to E.coli O157:H7
(2014)Canada has a very complex food safety system. It is managed on many different levels involving the Federal, Provincial, Territorial, Local and Regional levels. It also involves the consumer and food processor. When all of ... -
Dioxin as a hazard in food - the current situation in Germany and contamination incident of food and feedstuff 2010/2011
(2011)Dioxins are a frequent source of contamination of food and feedstuff. Although these substances are not produced purposely anymore (as they were in case of PCBs) there is still a degree of contamination present in the ... -
Egy doxiciklin-tartalmú állatgyógyászati készítmény célállat-tolerancia vizsgálata brojlercsirkén
(2010)Kísérletünkben egy doxiciklin-tartalmú készítmény célállat-biztonsági vizsgálatát végeztük el az alkalmazni kívánt állatfajon, brojlercsirkén. Célunk a készítmény biztonsági szélességének vizsgálata volt. A vizsgálatokat ... -
E. coli food born outbreak in Norway at 2006
(2011)In January-February 2006 Norway had its first, serious, national outbreak of food born disease caused by an unusually aggressive form of Verocytotoxin-producing Escherichia coli (E.coli) O103:H25. A total of 18 people, ... -
E. coli O104:H4 Serotype Outbreak in Germany in 2011
(2013)From the first of May until the 25th of July of 2011 at 10 a.m. 852 cases of HUS, 3469 EHEC cases including 426 asymptomatic EHEC infections were reported to the RKI. 32 HUS patients and 18 persons infected with EHEC ... -
"Escherechia coli, a Foodborne Pathogen, Specific Reference to Verocytotoxigenic E.coli, E.coli O157:H7 and a Review of Several Outbreaks of E.coli"
(2013)This Thesis will refer specifically to E.coli as a foodborne pathogen, the Verocytotoxigenic E.coli, VTEC, O157:H7, the symptoms of clinical disease it can incur and some trends of VTEC infections in the European Union. ... -
A haszonállatok halal vágása, a rituális vágás élelmiszer-biztonsági kérdései, hatása a húsminőségre
(2014)A modern nyugati mellett a második legelterjedtebb vágásmód a világon a muszlim halal vágás. A halal termékek piaca az elmúlt néhány évtizedben páratlan fejlődést tudhat a magáénak, mára az élelmiszer-kereskedelem jelentős ... -
Húsipari alapanyagok és termékek mikrobiológiai vizsgálata Redox-Potenciál mérésen alapuló gyorsmódszerrrel
(2010)A felgyorsult, rohanó világunk, egyre nagyobb igényt támaszt a gyors, automatizálható mérési eljárások kifejlesztésére. Így a mikrobiológiai minőség-ellenőrzési feladatokban is egyre nagyobb szerepet kap az eredmények gyors ... -
The Implications of the Horse Meat Scandal 2013 from a Predominantly Irish Perspective
(2013)The horse meat scandal emerged as one of the most shocking revelations regarding the agri-food industry in 2013. Initially thought of as just an Irish problem, it soon became clear that the issue was much more widespread ... -
Kisrtermelői rendelet: pro és kontra
(2011)A 2004-ben született élelmiszerhigiéniai csomagnak nevezett EK rendeletek adta lehetőségeket kihasználva, Magyarország a 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendeletben szabályozta a kistermelői élelmiszer-termelés, ... -
Laboratóriumok közötti mikrobiológiai jártassági vizsgálatok összehasonlító értékelése
(2010)Vizsgálatunk folyamán az elmúlt három év (2007-2009) jártassági vizsgálatainak eredményeit hasonlítottuk össze egymással, illetve az élelmiszerek mikrobiológiai minőség-ellenőrzésében alkalmazott vizsgálati módszerek mérési ... -
A Micro Tester redox-potenciál mérő felhasználhatósága antibiotikum-rezisztencia vizsgálatok során E. coli baktérium törzsön
(2010)Az antibiotikum rezisztencia vizsgálat manapság egyre inkább előtérbe kerül a rezisztencia terjedése és így a hatékony antibiotikum választék beszűkülése révén. A megfelelő antibiotikum kiválasztását könnyíti meg a ...