Antibiotikum reziduumok sorsa és hatása a kecskesajt készítés során
Abstract
A kutatás célja az élelmiszer-higiénia és fogyasztók védelme szempontjából is fontos
antibiotikum (penicillin-G) maradékanyagainak vissza mérése és hatásának figyelése a
kecskesajt készítés során. A kísérlet során 20 liter pasztőrözött kecsketejet szennyeztünk el
3 különböző penicillin-G koncentrációban, sajtgyártás és mintaelőkészítés után műszeres
mérőeszközök, valamint tömegspektrométerrel kapcsolt folyadékkromatográfia
segítségével figyeltük a tej, savó és kész sajt fizikai tulajdonságait, valamint az antibiotikum
koncentráció szintet. A sajtokban nem találtunk detektálási hattáron felül penicillin-G
koncentrációt, ami valószínűleg a penicillin-G savérzékenységére vezethető vissza.
Savókban viszont viszonylag nagyobb koncentrációkat analizáltunk.