Antibiotikum reziduumok sorsa és hatása a kecskesajt készítés során
Abstract
A kutatás célja az élelmiszer-higiénia és fogyasztók védelme szempontjából is fontos 
antibiotikum (penicillin-G) maradékanyagainak vissza mérése és hatásának figyelése a 
kecskesajt készítés során. A kísérlet során 20 liter pasztőrözött kecsketejet szennyeztünk el 
3 különböző penicillin-G koncentrációban, sajtgyártás és mintaelőkészítés után műszeres
mérőeszközök, valamint tömegspektrométerrel kapcsolt folyadékkromatográfia 
segítségével figyeltük a tej, savó és kész sajt fizikai tulajdonságait, valamint az antibiotikum 
koncentráció szintet. A sajtokban nem találtunk detektálási hattáron felül penicillin-G 
koncentrációt, ami valószínűleg a penicillin-G savérzékenységére vezethető vissza. 
Savókban viszont viszonylag nagyobb koncentrációkat analizáltunk.
