Böngészés Department of Food Hygiene cím szerint
17-32 tétel 32 közül
-
The Implications of the Horse Meat Scandal 2013 from a Predominantly Irish Perspective
(2013)The horse meat scandal emerged as one of the most shocking revelations regarding the agri-food industry in 2013. Initially thought of as just an Irish problem, it soon became clear that the issue was much more widespread ... -
Kisrtermelői rendelet: pro és kontra
(2011)A 2004-ben született élelmiszerhigiéniai csomagnak nevezett EK rendeletek adta lehetőségeket kihasználva, Magyarország a 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendeletben szabályozta a kistermelői élelmiszer-termelés, ... -
Laboratóriumok közötti mikrobiológiai jártassági vizsgálatok összehasonlító értékelése
(2010)Vizsgálatunk folyamán az elmúlt három év (2007-2009) jártassági vizsgálatainak eredményeit hasonlítottuk össze egymással, illetve az élelmiszerek mikrobiológiai minőség-ellenőrzésében alkalmazott vizsgálati módszerek mérési ... -
A Micro Tester redox-potenciál mérő felhasználhatósága antibiotikum-rezisztencia vizsgálatok során E. coli baktérium törzsön
(2010)Az antibiotikum rezisztencia vizsgálat manapság egyre inkább előtérbe kerül a rezisztencia terjedése és így a hatékony antibiotikum választék beszűkülése révén. A megfelelő antibiotikum kiválasztását könnyíti meg a ... -
Mycotoxin contamination in food- and feedstuffs
(2013-10-28)Mycotoxins are secondary metabolites of various molds of high importance in animal nutrition, food production, veterinary medicine and human health. As mold species, producing mycotoxins, are ubiquitous, mycotoxins are ... -
The occurence of Major Food- and Water-Borne diseases in Norway
(2011)A comprehensive, yet general view has been given about the current situation in Norway with regards to food hygiene and food- and water-borne infections in Norway. Although instances in general are quite low, people still ... -
Potential human health risks associated with consumption of genetically modified agricultural products
(2014)Genetically modified agricultural products have an ever growing presence in the world and many consumers remain unconvinced of its safety. The European Union has taken extensive steps to legally control its use and ... -
Redox-potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai gyorsmódszer alkalmazása Listeria monocytogenes kimutatására tejtermékekből
(2010)A hagyományos mikrobiológiai vizsgálatok idő- és anyagigényes módszerek, az általunk vizsgált Listeria monocytogenes patogén baktériumok kimutatása kb. 72 óra alatt történik meg. A vizsgálandó nyerstej azonban ennél rövidebb ... -
Redox-potenciál mérésén alapuló gyors mikrobiológiai módszer alkalmazása vadhús vizsgálatára
(2010)A magyarországi vadgasztronómia történelmi múltra tekint vissza, mégis mára a magyar ember ritkán, csak különleges alkalmakkor fogyaszt vadhúst. Ennek legfőbb oka, hogy a vadhús piaci ára túl magas az átlag magyar keresethez ... -
Revised detection methods of Salmonella and Listeria monocytogenes in raw milk and dairy products from sheep/goat milk.
(2013)The aim of this study was to review the existing laws and regulations concerning the detection of Salmonella and Listeria bacterial species in sheep and goat raw milk and dairy products. The products under examination were ... -
Selective determination of Bifidobacterium, Lactobacillus acidophilus and Lactobacillus casei from probiotic yoghurts
(2011)During the experiments I examined different probiotic yoghurt products. The aim of the study was to determine separately the number (titer) of the natural yoghurt flora and the probiotic microflora, found in the products, ... -
Specific properties of camel milk and milk products
(2014)Since 3500-2800 BC milk from different animals like cow, goat, rein deer, horse buffalo, and camel has been a source of nutrition for men in different part of the world. Three camel spesies belong to the camelus genus; ... -
Tejelő tehenészet HACCP-rendszere és higiéniai helyzetének vizsgálata redox-potenciál mérésen alapuló mikrobiológiai gyorsmódszerrel
(2010)Az élelmiszer-biztonság kérdése nem csak a fogyasztó hanem a termelő részéről is a középpontba került az utóbbi években. A fogyasztók igénye megnőtt az aggálytalan élelmiszer iránt. A HACCP-rendszer alkalmazását az Európai ... -
A trichinella előfordulása, jelentősége és kimutatási módszerei a húsvizsgálat során
(2012)A szakdolgozatomban elsősorban a trichinella által képviselt közegészségügyi és állategészségügyi kockázatokat emeltem ki, valamint a téma aktualitását és jelentőségét is tárgyaltam. Áttekintettem a trichinellával kapcsolatos ...